Vrijdag 7 April 2006

Over de vlucht, de prof, de pasfotos en mijn kamer


hallo allemaal,
hier even een kleine update. Ik hoop dat ik geen verkeerde toetsen aanraak, want dan staat ie meteen weer op japanse karakters.....

Anyway, ik ben veilig aangekomen en heb nu al mijn werkplek in het lab van de universiteit van tokyo. Ik zit op een kamer voor PhDs en buitenlandse studenten, we zijn hier met 5 in totaal. Vanochtend heb ik de prof gesproken en mijn tutor (PhD student, zit ook in mijn kamer) heeft me [shit, verkeerde toets] over de campus rondgeleid en geholpen met allerlei formulieren. Zijn engels is niet super, maar de andere [shit, verkeerde toets] studenten in dit hok hebben daar gelukkig meer noodles van gegeten (kaas is hier toch een beetje raar begrip), dus als hij er niet uit komt springen ze bij. Geheel volgens de verwachting hebben ze (prof & tutor) mijn kleine giften (stroopwafels in een delfts blauw beschilderd blik voor de prof en delfts blauwe klompjes voor de tutor) in ontvangst genomen maar niet uitgepakt.

De aankomst in Tokyo was trouwens nogal chaotisch, toen ik hier vorige keer voor het congres kwam ging het allemaal een stuk makkelijker. Mijn vlucht vanaf schiphol had 45min vertraging en pas een uur na de officiele vertrektijd stegen we echt op, en in frankfurt was er een uur vertraging, [shit, verkeerde toets] maar al met al verliep dat vrij soepel. Vorig jaar met SAS (scandinavian airlines) was trouwens wel beter dan nu met lufthansa, er waren nu geen individuele monitoren, en geen cameras die een beeld vanuit de cocpit geven. Het eten was trouwens geen kip, maar een keuze tussen rund of varkensvlees. De schnitzel smaakte trouwens wel naar kip..... of misschien naar vissticks ofzo.... maar ok, de pudding was geweldig! (De garnalen coctail van SAS was ook geniaal trouwens.)

Ok, ik dwaal weer af... De aankomst in tokyo: meteen stonden er mensen van JASSO (Japanes student association) klaar en gaven aan dat we even moesten gaan zitten en wachten. Toen moesten we een stukje verderop wachten en kregen we nummers voor de taxi (later meer). Nadat we een aankomsttoelage gekregen hadden (ca 200 euro, in ruil voor ingevulde formulieren en 2 pasfotos) mochten we een uur doen wat we wilden, samen met Nicolas uit zweden (die bij mij in de taxi zou komen) ben ik toen wat gaan eten en hebben we een biertje gepakt (om 9 uur '[ah, het accent zit boven de 7]s ochtends locale tijd, heerlijk! Om 10 uur moesten we weer verzamelen en zijn de taxinummers 3x gecontroleerd. Nicolas en ik moesten toen onze grootste tas versturen met de post naar onze kamer, omdat het anders niet in de taxi zou passen, de 3e passagier bleek dat later niet te hoeven, hoewel hij enorm veel zooi uit Australie geimporteerd had... nou ja. Nadat alles weer gecheckt was gingen we met de bus naar tokyo, een reis van ruim een uur. Na 1 minuut waren de eerste kerse bloesems al in zicht, maar eigenlijk zijn we net te laat voor het spektakel. Iets naar het noorden moet het nog komen, dus wie weet wat we komend wekkend doen... In tokyo moesten we dus verder met de taxi en de zooi paste natuurlijk niet allemaal in de kofferbak... nou ja, de helft dus bij een andere taxi in die nog 2 andere mensen bracht. De rit door tokyo heeft bijna 1 1/2 uur gekost, ook door het verkeer, maar vooral door de afstand en door het feit dat de chauffeur op het eind de weg niet kon vinden, ondanks een meegeleverd plattegrondje. Die chauffeur bleef maar praten met mijn mede reizigers die al wel wat japans konden, vikingen, gokken, auto's... vanalles.

In de lodge (appartementen) moesten we wat formulieren invullen (met pasfotos erbij) voor we een instructievideo, toiletpapier (maandelijks 4 rollen), afvalzakken en de sleutel-kaarten kregen. Mijn kamertje heeft een bed, kasten, bureautje met stoel, airco, gootsteen en 1 kookplaatje, boiler en douche, toilet & wastafel (later de fotos van deze briljante typisch japanse ruimte-efficiente badkamer-eenheid. Met Nicolas en Sylvia (Italie) ben ik toen op zoek gegaan naar de immigratie dienst, iets te eten en beddegoed. Bij de immigratiedienst ging alles vrij soepel en konden we een paar formulieren (en 2 pasfotos) weer verder. Qua inkopen hebben we uiteindelijk alleen handdoeken, een laken-set en een kussen gekocht, omdat we alleen maar aan slapen konden denken (om 6 uur 's avonds met een jetlag van amsterdam tot hier (van hier tot tokyo is ook minder ver dan het lijkt). Een dekbed is een aardige investering, dus dat wordt de komende dagen nog even shoppen en vergelijken, tot dan gaat het onder een laken met de verwarming aan prima. Ook moet ik nog opzoek naar een laptop en mobieltje (?) en verder gewoon een hoop spullen om te koken en wat servies.

Nicolaz en ik hadden bedacht dat we vanochtend wel onze jetlag konden misbruiken om om 5 uur naar de beroemde vismarkt te gaan, maar toen ik hem via de interne telefoon belde bleek dat hij nog tot 11 uur met een vriend gesproken had die hier wat langer woont. Eigenlijk was ik ook nog wel slaperig en bedacht ik me dat eventuele visite later dit jaar de jetlag misschien ook wel aan zou willen grijpen voor een vismarkt-bezoek. We zijn dus allebei weer ons bed in gedoken. Uiteindelijk om half 8 opgestaan, gedouched en met Nicolas de trein naar de universiteit gepakt (al met al een uur reizen), daar in de buurt wat te eten gehaald en zoals gezegd mijn tutor en prof ontmoet.

Inmiddels weer een heel aantal formulieren ingevuld (en pasfotos afgestaan) aan allerlei organisaties... als het goed is krijg ik binnenkort een test voor een intensieve taalcursus hier (zou geen kwaad kunnen). Tot nu toe ben ik yorugu entozingaa gedoopt geloof ik, op papier tenminste. Iedereen die het uitspreekt geeft zo zijn eigen interpreatatie (de PhD die het best engels kan kan mijn naam trouwens heel behoorlijk uitspreken, inclusief de harde g).

Nou, de kleine update is inmiddels behoorlijk volwassen geworden geloof ik... ik probeer binnenkort mijn fotos te laten ontwikkelen en digitaliseren en dan komen ze via de glasvezel ook wel jullie kant op. Tot zo ver voorlopig, het is hier nu 18:08, lekker weer (gisteren wat zonniger en minder wind dan nu trouwens) en wat mij betreft weer tijd om wat te eten te zoeken.

Tot ziens (Sayonara = さよなら )

Jorg Entzinger (Yorugu Entozingaa = ヨルグ エントジンガー )
4-6-29-K619, Komaba, Meguro-ku
153-0041 Tokyo
University of Tokyo Komaba International Lodge
Japan