Zaterdag 16 December

Onderzoek, testvlucht & gluhwein party

Onderzoek

Nu de vakantie weer een paar weken geleden is, ben ik weer een beetje bezig met mijn onderzoek. Het schiet nog niet zo heel hard op allemaal, maar er gebeurt wel weer wat. Toen ik hier begon heb ik het programma dat er al was bekeken en een beetje aan de instellingen gesleuteld om te proberen betere resultaten te krijgen. Daarna heb ik vooral heel veel gelezen over piloot-modellen, automatische piloten, zelf-lerende systemen, over de landing van een vliegtuig, simulatoren en vooral ook over Psychophysics (voornamelijk de interpretatie van beelden en de resulterende handelinging).

Een aantal in de publicaties beschreven systemen heb ik geprobeerd, maar leverden niet echt het gehoopte resultaat. Eigenlijk kwam het er op neer dat iedereen in die publicaties de dingen altijd mooier maakt dan ze zijn... Zo las ik ergens "optimization was performed used an heuristic approach (trial and error)". Ze waren dan nog net zo netjes om tussen haakjes te melden dat ze gewoon maar wat hebben zitten prutsen, maar meestal lees je dat er dus niet bij... Soms hebben ze het over een geweldig systeem om de optimale set van model-input variabelen te vinden en komt het er gewoon op neer dat ze alle mogelijke combinaties proberen en eigenlijk alleen een nieuw voorstel doen voor een formule om te meten hoe goed een oplossing is (als in afweging tussen complexiteit en performance).

Nu ben ik dan weer wat dingen aan het proberen om eens te kijken wat een handige oplossing lijkt voor het genereren van een piloot model. Een van de moeilijkste dingen blijkt nog om te bepalen wat de model inputs moeten worden. Er zijn wel wat papers die experimenten beschrijven, maar meestal gaan die niet specifiek over (de laatste fase van) de landing. Veel correlaties berekenen, deel-modellen schatten, logica zoeken etc etc dus. Toen ik hier kwam had ik gedacht dat ze dat al wel gedaan hadden, maar ze blijken dus weet ik het hoeveel jaar onderzoek gedaan te hebben zonder daar eens naar te kijken... Nou ja. Ik heb ook gehoord dat iemand hier luchtfotos (geschoten met een radiografisch vliegtuigje, dus niet zo hoog) aan elkaar wilde "stitchen" en daarvoor hele berekeningen had opgesteld waarin de kromming van de aarde meegenomen werd, maar geen perspectivische vertekening (terwijl het vliegtuigje nogal onstabiel vloog). Hij had waarschijnlijk een boek over sattelliet-fotografie als uitgangspunt genomen zonder verder na te denken. Nou, dat is dan Universiteit van Tokyo... dat je het even weet.

Ik heb hier dus nog wel even werk (en het lijkt hier gemakkelijk om je diploma te halen:-) ), dus ik overweeg nu een PhD (promotie) hier. Dat betekent dat ik hier een toelatingsexamen zal doen in februari en dan (als ik tegelaten wordt) in maart moet kiezen wat ik wil.Zoals gezegd is het qua onderzoek wel interessant, omdat ik echt zelf wat moet gaan verzinnen, maar er is wel iemand anders die ook ongeveer hiermee bezig is, dus dat is wel handig om wat samen te doen. Het punt is natuurlijk wel dat ik nog 2 jaar langer dan eerst gepland hier blijf en jullie dus (op een paar korte vakanties na) zal moeten missen. Daar zijn jullie natuurlijk allemaal heel blij mee, al dan niet omdat je in dat geval nog 2 jaar langer kan sparen om een keer langs te komen ;-) Een puntje is hier wel het sociale leven. De meeste mensen hebben voornamelijk "vrienden" op het werk (in het lab) en gaan ook over het algemeen niet uit met z'n allen ofzo. Je ziet elkaar eigenlijk alleen tijdens het werk, met lunch / diner of bij een feestje van het lab. Nou heb ik natuurlijk wel een paar (internationale) contacten hier inmiddels, maar toch. In ieder geval is het wel een goede mogelijkheid om nog wat meer japanse taal en gewoontes te leren. Ook geloof ik zeker dat ik mezelf hier wel nuttig kan maken, met de kennis die ik al heb (zowel van mijn vakgebied, als van Europa, als van de Engelse taal). En er is natuurlijk nog genoeg te genieten, alleen moet je het soms even opzoeken, want in het leven van de gimiddelde tokyo-er lijkt het niet echt een rol te spelen. Even een park in, een stuk wandelen, een museum in, dagtochtje maken,... Al met al toch nog wel een moeilijke keuze dus.

Testvlucht

Of het een gecoordineerde poging is mij ovewr te halen hier een promotie te starten weet ik niet, maar een tijdje geleden vroeg de prof me mee naar Jaxa, de japanse Nasa, waar een australische professor (een nederlander, die ik ook al eerder ontmoet had hier en op de conferentie in 2004) een rondleiding zou krijgen. De prof moest vroeger weg, dus of ik verder een beetje mee wilde. We hebben de 3D visualisatie van moeilijke aerodynamische berekeningen gezien (uitrekenen kostte een paar weken, dan het berekenen van de visualisatie nog eens een aantal uren), een windtunnel, we hebben in een vliegsimulator gevlogen en in een helicopter simulator een virtuele tour tussen de wolkenkrabbers van tokyo gekregen. Ook gepraat met mensen van de composieten (kunststoffen) afdeling waar ze nieuwe sterke/stijve, maar lichte materialen ontwikkelen en met mensen van de testvliegtuigen en nog een hele hoop meer. Erg leuk dus.

Dan inmiddels 2 weken geleden een testvlucht om meetdata te verzamelen voor ons onderzoek (zoals ik eerder schreef werkt er nog iemand min of meer op het zelfde gebied en dus met dezelfde data als uitgangspunt). De krant had ons een vlucht met een aantal landingen aangeboden en zij zullen daar waarschijnlijk later een keer een artikel over schrijven in het wetenschaps katern (dat zal nog wel even duren, maar ik heb de prof gevraagd me te waarschuwen als het erin staat). Zo was ik dus weer een dag kwijt met rondkijken, fotos maken en een beetje krenten uit de pap vissen :-) Het gesprek met de piloten leverde niet zo veel informatie op, maar dat hadden we ook niet echt verwacht, want daarom doen we dit onderzoek juist. Als ze al weten wat belangrijk is om op te letten tijdens de landing, dan hadden we het antwoord meteen al. Nu dus maar afwachten wat er in de data verscholen zit en of wij in staat zijn dat er op een goede manier uit te halen...

Gluhwein party

Enige tijd geleden hadden Tobi en ik het idee opgevat een gluhwein party te organiseren. Natuurlijk omdat we de japanners graag kennis wilde lkaten maken met onze kerst-traditie, en ook een beetje omdat we zelf een excuus zochten om gluhwein te maken.

Het kerstfeest opzich vieren ze hier niet. Je ziet wel her en der kerstbomen of verlichte bomen, maar ze hebben niet eens vrij met kerstmis. Het is hier vakantie van de 28 t/m 3 januari en de japanners vieren dan vooral ook Nieuwjaar. Hoe ze dat doen moet ik nog uitvinden. In ieder geval schijnen ze bij de tempels de bel 108 keer te luiden, waarom 108 keer moet ik ook nog uitvinden. Ik zal in ieder geval maar eens een leuke tempel op gaan zoeken de komende 2 weken.

Ok, terug naar de party. We hebben dus 2 dagen van tevoren bij mij koekjes gebakken om toch iets meer van de traditie mee te geven. Vooral het "berliner brot" was een groot succes, maar ook de "lebkuchen" waren prima binnen te houden. Ik zal Tobi nog vragen om de recepten en ze dan t.z.t. digitaliseren en wereldkundig maken. Verder had ik nog een hoop pepernoten en ander strooigoed van mijn ouders gekregen, dus dat hebben we ook op tafel gezet, samen met een hoop spekulaasjes die Tobi opgestuurd gekregen had en nog wat andere zaken.

Verder hadden we nog een kleine presentatie voorbereid over wat het kerstfeest eigenlijk wel en wat het echt niet is. We wisten wel dat het eigenlijk een verzameling van germaanse feesten en christelijk gedachtegoed was, maar Wikipedia wist ons nog wat meer specifieke dingen te vertellen. Toch wel leuk om zo nog eens in je eigen cultuur te duiken. Of alle japanners de presentatie begrepen hebben weet ik niet, het drinken en eten hebben ze in ieder geval wel begrepen en het leek erop dat ze het allemaal erg lekker vonden, dus wie weet starten we hier een nieuwe traditie...

Roman Empire Scandinavia Catholic Church
Saturnalia +
Sol Invictus
Yule-fest
(Pagan)
Christian
Mid-winter feast
Candles
Eating/drinking
Giving presents
Birthday celebr.
Merry-making
School Holiday
Christmas hat (pilleus)
Mid-winter feast
Fire/lights
Eating/drinking
Boots/socks
Christmas tree
Mistletoe
Birth of Christ
Nativity scene
Three kings
Comet / star
St. Nicholas


Tot zo ver voor deze keer

Jorg