Zondag 4 Maart 2007

Over het verleden en de toekomst

De vorige update was vorig jaar, hoog tijd voor een nieuwe zo zou je zeggen... Aan de andere kant is er niet zo heel veel interessants gebeurd in de tussentijd. Wel veel drukte, maar weinig aanleiding tot grootse interesssante verhalen (tenzij je volledige uitwerkingen van pittige wiskundige opgaven zou hebben willen zien...)

Toelatingsexamen

Als je hier in japan een diploma wil halen aan een universiteit moet je eerst een toelatingsexamen succesvol afleggen. Omdat ik overwoog hier een promotie (PhD) te starten heb ik dat examen half februari gedaan. Vanaf eind December heb ik daarom een hoop -- erg diep weggezakte -- wis- en natuurkunde kennis van 5-7 jaar geleden opgehaald en wat oude opgaven geoefend.

Natuurlijk had ik mijn boeken etc niet meegenomen hier naartoe, dus heb ik voornamelijk Mathworld en Wikipedia en een paar boeken uit het lab gebruikt. Er maar 1 oud tentamen in het engels en dat was een universiteit-breed tentamen (augustus) in plaats van een faculteit-specifiek examen (februari, alleen voor buitenlanders). De vraag was dus nog in hoeverre de vragen op elkaar zouden lijken. Voor het examen Engels was trouwens wel een vragenlijst, maar de texten waarop de vragen sloegen zaten er niet bij, dus daar had ik helemaal niets aan. Later heeft iemand in het lab wel geholpen door een een paar japanse examenvragen voor me te vertalen zodat ik wat extra oefenmateriaal had.

Verder waren er nog een hele hoop onduidelijkheden voor mij en het leek of er iedere week weer een nieuwe verrassing kwam... Het begon er al mee dat het wiskunde tentamen 2.5 uur duurt en je 6 vragen kreeg en het natuurkunde examen 2uur met 4 vragen. De onderwerpen:
WiskundeNatuurkunde
ReeksenMechanica/Dynamica
KansrekeningThermodynamica
(Partiele) differentiaalvergelijkingenElectro-magnetisme
matrix algebra (eigenwaarde probleem)Quantummechanica
Fourier of Laplace transformatie
Imaginaire functies

Waarvan ik dus een aantal onderwerpen noi nooit heb hoeven leren. Bovendien leek de tijd me ontzettend kort, ook gezien het soort vragen. Later werd gelukkig duidelijk dat je uit de vragen er 3 respectievelijk 2 moest kiezen. Dat er in plaats van Fourier transformaties ook een Laplace transformatie gevraagd kon worden merkte ik pas een paar weken later trouwens. Ook had ik inmiddels wat andere examens gevonden op internet, maar die vragen waren heel anders... Later bleek dat dat februari-examens van andere faculteiten waren of de augustus examens voor de "Humanities"-faculteiten ipv de "Engineering" stroom. Ook was er nog erg lang onduidelijkheid over de datum van het examen, en zo nog wel meer dingen waar ik pas langzaam achter kwam. Oja, een krappe week van tevoren kwam de prof nog langs om te zeggen dat ik de Lagrange formulering voor dynamische systemen en de Lagrange multipliers-methode voor optimalisatie nog even moest bestuderen...

Toekomst

Uiteindelijk is het examen (volgens de prof) succesvol verlopen. Ook heb ik inmiddels bericht dat mijn beurs omgezet kan worden zodat ik die voor mijn PhD ook kan gebruiken. Nu aan die voorwaarden voldaan is en ik al wel weer erg veel zin begon te krijgen in mijn onderzoek in plaats van al die stomme formaliteiten, heb ik besloten hier te gaan promoveren en dus tot april 2010 hier te blijven (deo volente).

Huiszoeking

Omdat ik maar 1 jaar in de door de universiteit gesponsorde lodge mag wonen moest ik ook hard op zoek naar een nieuwe woning. Gelukkig is dat hier wel redelijk snel te regelen, maar het kost natuurlijk wel wat tijd en energie als je wat moois en betaalbaars zoekt. Bovendien accepteert het gros van de huisbazen geen buitenlanders.

Omdat er natuurlijk een hoop studenten met het zelfde probleem zitten, is er op de campus een makelaarskantoortje in de sportzaak. Daar hangt een groot bord met aanbiedingen van particulieren en er is een desk van een echte makelaar. Zij registreren ook voor ieder aanbod of het ok is voor buitenlanders, dus dat zoekt al een heel stuk makkelijker. Behalve dat kamers (16m2 met eigen douche en toilet) natuurlijk duur zijn (ca 70.000yen=450euro/maand als je een beetje in de buurt wil zitten), hebben ze hier ook een systeem van borg en "dankjewel-geld" wat meestal 2x1 of 2x2 maandhuur is en nog een maandhuur extra als je het via een makelaar regelt. Al met al heb je dus hoge startkosten, dus moet je wel in 1 keer de goeie beslissing nemen. Oja, om de 2 jaar moet je nog 1 of 2 maandhuur extra betalen voor contract-verlenging, plus 1 of .5 maand voor een eventuele makelaar... Al met al komt er dus effectief per maand nog eens een procent of 15 bij de huur op.

Behalve een mooi huis zoeken voor een redelijke prijs is het ook nog even zoeken naar een goeie locatie... Midden in de stad (voor zover Tokyo een "midden" heeft), of vlak bij de universiteit is niet echt handig als je boodschappen wil doen, want er zijn eigelijk geen grote supermarkten in de buurt (laat staan goedkope). Ook zijn bepaalde plaatsen niet zo goed omdat ze in een dal liggen of omdat de huizen er erg oud zijn, wat beide in geval van een aardbeving (en daarmee eventuele overstroming) desastreuze gevolgen kan hebben. Ook verschilt de misdaad per wijk nogal en natuurlijk ook de rust.

Vrij snel had ik een aardige kandidaat-kamer gevonden. Ik heb toen eens in de omgeving rondgelopen om te kijken of die buurt me wat leek en naar winkels enzo gekeken. Dat leek allemaal wel prima en het huis zag er goed uit van buiten. Toen heb ik dus maar een afspraak gemaakt om de kamer te bekijken. Toen ik daar aan kwam met de makelaar meldde de huisbaas dat er al iemand een optie/voorlopig contract had op de kamer, maar hij had nog wel 2 andere opties. De kamer waarvoor ik kwam heb ik ook gezien, mooie kamer, erg veel licht, niet echt duur, maar niet heel groot en vooral moeilijk in te richten door de indeling. Een andere kamer was smal, donker en vooral duurder en de 3e optie was wel royaal, maar erg oud (wazige douche met ouderwets hoog, vierkant bad en een oude boiler-machine voor de douche en een japanse stijl toilet!). Al met al werd ik er niet echt blij van.

Op een gegeven moment had ik een kaartje op het bord gevonden wat misschien wel wat was. Ik ben er dus zaterdags opuit gegaan om eens te kijken. Ik had het opgezocht op de kaart en op Google earth, maar het was nog even moeilijk te vinden, omdat de huisnummers niet op volgorde staan, in dit geval stond er een groot gebouw met het zelfde nummer als het huis langs de weg ervoor... Uit een derde huis dat er nog weer tussenin stond kwam iemand naar buiten, dus heb ik ff gevraagd hoe of wat. Uit eindelijk een beetje (japans) aan de praat en die man aan de "portier" van dat grote complex wat gevraagd... uiteindelijk heb ik een plattegrond en de huurprijzen gezien en een kamer (waar nog iemand woonde, maar die was er niet, dus mocht ik wel even om de hoek van de deur kijken. Het bleek iets duurder te worden al met al dan wat ik dacht, de man vroeg naar mijn maximum en begon ff te bellen... bleek een makelaar te zijn en hij dacht nog wel wat interessants te hebben...

Ik met hem in de auto naar een ander huis. Onderweg wat meer japans zitten praten, nu weet ik ook dat ik mijn onderzoek nog NIET kan uitleggen in het japans... Die kamer leek me wel wat. Royaal, kamer, ruime hal/keuken, douche, toilet, ... zag er allemaal netjes uit. Aan de prijs, maar ok. Uiteindelijk bleek er nog wel wat van de prijs af te kunnen (zodat het net van mijn budget kan). Dus als alles naar plan verloopt heb ik per 20 maart een nieuw huis!


Tot zo ver voor deze keer

Jorg