Zaterdag 8 Juli

Over het hiken op Mt. Takao, mijn oven, en verder...

Takao-san

Ik had me voorgenomen er dit weekend weer eens op uit te trekken en ergens een paar uur door een bos te lopen. Ik ben dus donderdag maar (weer) eens bij de VVV langs geweest voor wat folders met hiking routes. De bekendste route is die naar de top van de Takao-berg, met de trein maar een uurtje van mijn huis hier, dus dat leek me geen slecht idee. Het punt is wel dat "hiking" hier meer "wandelen over een goed aangegeven en goed onderhouden bospad langs geplande routes" is, ik heb hier nog nergens echte wandelkaarten gezien, alleen foldertjes met schematisch de routes en mooie fototjes erbij (zie foto-update).

Aanvankelijk waren er nog een paar Filippino's waarmee ik regelmatig luch geinteresseert om mee te gaan, maar ze waren afgeschrikt door het weerbericht op TV vrijdagavond. Het is hier officieel "regenseizoen" en zoals ik misschien al wel eens eerder gemeld hebt betekent dat vooral dat de luchtvochtigheid heel hoog is en dat ze elke dag regen en onweer VOORSPELLEN. Die voorspelling heeft echter nauwelijks enige relatie tot het werkelijke weer. Ik heb dus gewoon aan mijn folders, drinken en versnaperingen voor de zekerheid mijn paraplu toegevoegd en ben op pad gegaan. Al met al heeft het de hele dag niet geregend of geonweerd (zoals gebruikelijk).

Vanaf Takaosanguchi (takaobergopening/monding) station zijn er 3 hoofdroutes die naar de top van de berg (600m) leiden. De touristische route (verhard) leid je langs een apenpark, een buddhistisch heiligdom en een groot shinto tempel complex. Het eerste stuk kan je ook met een kabel-trein afleggen... al met al typisch japans tourisme dus.

Omdat alle tempels op elkaar beginnen te lijken als je er 10 gezien hebt en ik wat meer "hiking" wilde, heb ik de andere 2 routes maar genomen. Omhoog langs de beek was erg mooi. In het begin was het ook nog verharde weg, dus ik begon mezelf al aan te praten dat ik nu eenmaal in japan was en dat dat er nou eenmaal bij hoort, maar tot mijn grote opluchting bleek er na enkele minuten toch een bordje in de richting van een echt bospad te wijzen.

Genietend van het bos en kletsnat van het zweet ben ik in ruim een uur naar de top gelopen. Af en toe even gestopt voor een foto of om wat te drinken. De route leidde ook nog langs een waterval met een klein heiligdom (waarom zou je een hiking route maken als er helemaal geen heiligdom is?). In de folder had ik gezien dat je daar als bezoeker op bepaalde dagen op afspraak onder de waterval kan zitten mediteren (terwijl het water op je hoofd stort dus). Toen ik wat fotos stond te maken kwam er net een man uit een gebouwtje die de rituele voorbereidingen (wassen, bidden, wassen, bidden) ging doen alvorens te gaan mediteren. Toen heb ik in het japans toestemming gevraagd (en gekregen) om wat fotos te schieten van achter het hekje. De medidatieplaats zelf is zo dat je hem net niet kan zien...

Het gebied schijnt bijzonder te zijn omdat het op de grens ligt van de gematigde en de subtropische bossen. Het zal wel, er staan in ieder geval (sier)kersebomen, acers en ceders, maar ook lage palmen en veel bamboegras.

Bovenop de berg was het natuurlijk weer een touristische bedoeling, met een informatiecentrum, souvenirshops en verkoopautomaten. Vanwege de super vochtige lucht was het uitzicht natuurlijk belabberd, maar gelukkig was ik daar niet in de eerste plaats voor gekomen (daarom ben ik nogsteeds niet in Hakone geweest, waar veel "Mount Fuji Viewpoints" zijn). Het pad terug liep voornamelijk door ceder bos, best leuk opzich, maar minder afwisselend dan de beek-route. Wel was er nog een mooi uitzichtpunt, waar zelfs nog iets te zien was van de omgeving. In de herfst is het waarschijnlijk nog een stuk mooier.

Al met al was ik dus na ongeveer 2.5 uur weer terug bij het station, waar ik maar een ijsje uit de automaat gehaald heb (110yen=75cent). Toen bleek dus in de hele omgeving van het station en zelfs in het station geen afval bak te zijn! Normaal zetten ze in de buurt van zo'n verkoopautomaat wel ergens een afvalbak, of staat er op het perron wel een, maar toen ik het hier (weer in het japans ;-) ) vroeg kreeg ik het antwoord dat er geen was... Ik had niets bij me om een druppende ijs-wikkel in mee naar huis te nemen, dus ik neem aan dat de stationschef er vroeg of laat wel een betere plaats voor weet te vinden... eigen schuld.

P.S. japanners eten nooit op straat, in de zin dat ze niet met iets in de hand lopen te eten. Als ze iets kopen uit een automaat of bij een kraampje of convenience store eten ze dat daar meteen op en gaan dan weer lopen. Daarom staan er bij de meeste automaten, kraampjes en convenience stores afvalbakken en verder bijna nergens.

Oven

Na een paar keer een middagje shoppen heb ik afgelopen week uiteindelijk een oventje gekocht. Ik wilde er een waar je ook echt wat in kan bakken, maar niet te duur natuurlijk. De meeste ovens zijn eigenlijk toasters, bedoeld voor het toasten van brood, het opwarmen van hamburgers, kant en klaar gefrituurde vis/vlees/groente en pizzas. Vaak zijn ze nauwelijks groot genoeg voor een cake. Echte (combi)ovens zijn er wel, maar die kosten vaak 25000yen (170euro) en dat vond ik toch wat veel.

Uiteindelijk heb ik er voor 10.000 een gevonden en toen ik de verkoper in het japans (jaja) zei dat ik het nog een beetje duur vond kon gaf ie aan dat ik 10% korting kreeg als ik een formulier voor een klantenkaart invulde. Nu heb ik dus voor 60euro een echt oventje met 4 verwarmingselementen (ipv 1 of 2 in een toaster-oven), met een ventilator, rooster, bakplaat en steenplaat (voor pizza).

De eerste cake, brood met pizza-achtig beleg en kipfrituur zijn er al mee gemaakt en het werkt allemaal prima. Erg prettig om zo een extra hittebron te hebben, want één kookplaatje is toch wel wat beperkt. Binnenkort maar eens wat ovenschotels proberen...

En verder...

Grote steden

Oud huisgenoot Olaf van Zandwijk, die nu op stage in Brazilie is, schreef in zijn update 12: In het lijstje “grootste steden ter wereldE zwerft São Paulo ergens in de top 3. Het is lastig voorstellen hoe gigantisch dat is, daarom even wat vergelijkingsmateriaal voor de beeldvorming:
  • Wat hier doorgaat voor “het centrumEvan São Paulo is groter dan Parijs;
  • Zelfs in de meest voorzichtige schatting heeft São Paulo meer inwoners dan heel Nederland.
Ik kon me wel wat voorstellen bij het gevoel dat Olaf kreeg toen hij daar rondliep. Opzich lijkt Tokyo nog niet eens zo druk (behalve tijdens de spits op Shinjuku of Shibuya station) maar het is zooooo groot. Dat merkte ik vooral toen ik met Bep en Hans van Ginkel de stad uit ging (Update 8)... het duurt uren voordat je buiten de "bebouwde kom" bent.

Omdat ik natuurlijk heel graag wilde dat Tokyo groter is dan São Paulo, ben ik eens gaan zoeken op internet. Verschillende websites geven natuurlijk weer verschillende statistieken over de stads-grootte, maar deze vond ik wel interessant:

RankCityCountryPopulation
1SEOULSouth Korea10,231,000
2São PauloBrazil10,009,000
3BombayIndia9,925,000
4JAKARTAIndonesia9,373,000
5KarachiPakistan9,339,000
6MOSKVA (Moscow)Russia8,297,000
7IstanbulTurkey8,260,000
8MEXICO (Mexico City)Mexico8,235,000
9ShanghaiChina8,214,000
10TOKYOJapan8,130,000
(bron: http://www.citymayors.com/features/largest_cities1.html)

Interessant omdat Tokyo nog net in de top 10 staat natuurlijk ;-) maar dan even de grootste "urban areas" (waar Olaf's reisgids het waarschijnlijk over had toen er stond "meer inwoners dan Nederland"):

RankCity/Urban areaCountryPopulation in 2006 (millions)
1TokyoJapan35.53
2Mexico CityMexico19.24
3Mumbai (Bombay)India18.84
4New YorkUSA18.65
5São PauloBrazil18.61
6DelhiIndia16.00
7CalcuttaIndia14.57
8JakartaIndonesia13.67
9Buenos AiresArgentina13.52
10DhakaBangladesh13.09
(bron: http://www.citymayors.com/statistics/urban_2006_1.html)

Meer statistieken

Nog even snel een paar extra statistiekjes (zie verder Wikipedia of voor alle overheidsstatistieken Japanese Statistics Bureau, in een lijst van steden/begieden is Tokyo meestal nummer 13, vergelijk ook de kanji 東京)

GrootheidJapanNederlandFactor
OppervlakteTotaal377,835km²41,526km²9.1
Water0,8%18,4%0.043
Populatie (2005)Grootte128,085,00016,337,2617.8
Dichtheid337/km²482/km²0.70
Zelfmoorden (per jaar)Absoluut30,0001,50020
per 100,00023.49.182.55


Restaurant

Olaf schreef verder in update 16: "[...] Het was een uitermate luxe tent met de naam Barbacoa die naast filialen in o.a. Tokio, Japão (zeggen ze :P) om één of andere reden ook in Campinas zit. Hoe dan ook, we hebben er prima gegeten[...]"

Nou, ik heb dus ff gecheckt, en ze blijken inderdaad in Omote Sando (de sjieke buurt), 東京、日本 (Toukyou, Nihon zeggen ze hier :P) te zitten. Of het ook zo goed is zal ik misschien later nog eens checken, want in ieder geval is het wat duurder dan in Brazilie :-( (Zie voor melige recensie: Metropolis)

Googelen

Op NOS.nl zag ik: "To google is officieel een Engels werkwoord. Het woord staat nu ook in 2 belangrijke Engelstalige woordenboeken. [...] Googelen betekent het opzoeken van informatie op internet. [...] In ons land bestaat het woord google al een tijdje. Het werkwoord staat in de Dikke van Dale."

Hier in japan heb ik het ook al gezien, op een advertentie voor een tijdschrift met daarop groot de tijdschriftcover. Het is hier googlesuru. Als ze het in karakters schrijven wordt het グーグルする oftewel guugurusuru (kent iemand een woord met meer u's?). Letterlijk is het googledoen, want suru is het woord voor doen. Er zijn meer van dit soort woorden, zoals ondertekenen: sainsuru (van "to sign"). Deze woorden combineren dus een engels woordt (in katakana karakters geschreven) met het japanse suru (in hiragana). Er zijn trouwens ook japanse suru combinaties: benkyou is studie, benkyousuru is studeren; ryouri is gerecht, ryourisuru is koken etc. deze worden natuurlijk helemaal in hiragana of in kanji en hiragana geschreven.

Of guugurusuru een officieel woord is weet ik niet.

Jorg